natisni stran

1

Solkan, Soča, Slovenija.
Od prve omembe Solkana mineva že več kot tisoč let. Pred dobrimi sto leti je stekla zgodba o slavnem solkanskem mostu in bohinjski železniški progi, le kakšno desetletje pozneje pa se je že pričela pisati dolga in bogata zgodovina kajakaškega športa na reki Soči.

Gorska lepotica se pred mejo z Italijo resda že nekoliko umiri, a je bila Soča od vedno zaščitni znak slovenskih uspehov na divjih vodah in tako ostaja tudi danes. Njene mikavne brzice, naj si bo to v zgornjem toku pri Bovcu, ali pa pred Solkanom, tik preden se Soča razpeni v Isonzo (italijansko ime za to reko), so na športni poti spremljale mnoge domače in svetovne mojstre kajakaškega športa. Tu so se kalili nosilci kolajn z največjih tekmovanj, evropskih in svetovnih prvenstev, ter tudi Olimpijskih iger. Solkan ima dolgo kajakaško tradicijo in mnoge uspehe, pohvali se lahko z znamko z motivom kajakaša in celo spomenikom športu na divjih vodah. Ob Soči imamo nov, moderen kajakaški center, zgrajen po zamislih in načrtih domačina Jožeta Tomažiča, nekdaj kajakaša in kasneje uspešnega trenerja.

Zaščitni znak tega kraja v novogoriški občini, ki leži na zgodovinsko izjemno viharnem področju, je gotovo tudi slikoviti železniški most čez reko Sočo. Zgrajen je bil leta 1905, ponaša pa se z največjim lokom iz obdelanega kamna na svetu, ki meri kar 85m. Prav v bližini tega mostu so se pod hidroelektrarno najboljši mladi kajakaši in kajakašice ter kanuisti in kanuistke z vsega sveta že večkrat potegovali za kolajne in nazive najboljših.

Reka Soča je bila tako prizorišče mnogih pomembnih mednarodnih tekmovanj. En od vrhuncev je bilo nedvomno Svetovno prvenstvo v spustu leta 1991 v zgornjem Posočju pri Trnovem. Slalomska proga pri Solkanu je leta 1999 najprej gostila Mladinsko evropsko prvenstvo v slalomu, leta 2006 pa na Mladinskem svetovnem prvenstvu še najboljše mlade slalomiste s celega sveta. Dve leti kasneje, julija 2008, so se na istem prizorišču na slalomskem Evropskem prvenstvu merili najboljši mladinci in mlajši člani, enako tekmovanje pa je bilo organizirano še v septembru 2012. Teden dni pred tem je bilo tu izpeljano tudi Mladinsko evropsko prvenstvo v spustu, ki se je v zgodovino največjih kajakaških tekmovanj vpisalo kot "prvenstvo brez meja", saj so tekmovalci klasični spust začeli na slovenski, končali pa na italijanski strani.

1

2

 

Solkan, Soča, Slovenia - english version
Obstoječa materialna osnova
Tekmovalno prizorišče

Novice